Anima – en kammaropera

En opera av Håkon Nystedt och Peter Bäckström kl 19.

31 Aug

Najaden, Halmstad

19.00-19.45

Anima – En musikdramatisk dikt

Handlingen utspelar sig i ett slags universum, men inte nödvändigtvis vårt eget eller vårt som vi känner det: Två män, båda författare, hålls fångna där utan att veta vilka anklagelser som riktats mot dem. De är osäkra på var de befinner sig, men lyckas få tiden att gå genom att skriva. Båda längtar därifrån. En dag får de syn på en kvinna: Vem är hon? Varför är hon här? Och – än viktigare – kan hon hjälpa de båda fångarna att fly?

Föreställningen framförs av tre sångare och fem instrumentalister. Håkon Daniel Nystedt dirigerar, och föreställningen är regisserad av Peter Bäckström.

Vad betyder Anima?

Enligt Carl Gustav Jung en feminin personifikation i det manliga undermedvetna; En symbolisk figur som kan dyka upp i drömmen och som personifierar de feminina tendenserna i det manliga psyket. Enligt Jung spelar Anima rollen som guide till den inre världen och till jaget. Motsatsen till en drömmande kvinna som kallas Jung är animus, som också personifierar de maskulina tendenserna i kvinnans psyke. 

Dirigenten och tonsättaren Håkon Daniel Nystedt och regissören och librettisten Peter Bäckström har länge funderat på detta verk, och i samband med Håkon Daniel Nystedts forskarstipendium vid Operahögskolan har det kunnat förverkligas. 

I sin konstnärliga forskning på KHiO tittar Håkon Daniel Nystedt på möjligheter att använda impulser från teaterregi i en operakontext. Solistensemblen består av två operasångare och en skådespelare som sjunger. 

Medverkande:

En författare: Violetta Peschanskaya
Den andra författaren: Karen Mathilde Heier Hovd
Kvinnan: Anette Sissener Amundsen 

Klarinett: Josefine Høydahl
Violin: Magnus Boye Hansen
Viola: Nanna Ikutomi Sørli
Cello: Ulrikke Henninen
Piano: Torgeir Koppang 

Musikalisk ledare: Håkon Daniel Nystedt
Regi: Peter Bäckström 

 

 

Biljettsläpp 2024-04-26

Med reservation för ändringar.