Black Lodge Halmstad

Film på operafestivalen, kl 21.

30 Aug

Röda Kvarn

21.00-22.10

Vad krävs för att möta oss själva? Stig in i mörkret på jakt efter något vackert, transcendent. Men var mycket försiktig med vad du behöver veta … 

Black Lodge bygger på den surrealistiske författaren William S. Burroughs (Den nakna lunchen) komplicerade mytologier och använder dans, industrirock, klassisk stråkkvartett och opera för att ta tittarna genom ett psykologiskt utrymningsrum som liknar något från David Lynchs värld.  

Filmen utspelar sig i det mardrömslika Bardo, en plats mellan död och återfödelse, där en plågad författare möter demoner som han skapat själv. Tvingad att konfrontera det mörkaste ögonblicket i sitt liv gräver han efter fragmenterade och förträngda minnen för finna en väg ut. En kvinna står i centrum för författarens alla möten i livet efter detta. Hon är föremål för hans livs största misstag och hon materialiserar sig överallt i denna värld på andra sidan. Författaren kan inte frigöra några tankar om sitt liv från henne. 

Kreativt team 

Kompositör: David T. Little 

Libretto: Anne Waldman 

Regissör: Michael Joseph Mcquilken 

Producent: Beth Morrison Projects 

Executive producer: Thurston Moore 

Producers: Beth Morrison, Jecca Barry, Brian Freeland And Robert Phillip Smith 

Additional producers: Judy & Allen Freedman, Kiki & David Gindler, Charlotte Isaacs, Thomas H. Platz 

Produktionskonsult: Timur Bekbosunov 

På scenen: Timur & Jennifer Harrison Newman 

Featuring: Timur And The Dime Museum 

Timur (sång), Milo Talwani (keyboard), Andrew Lessman (trummor, sång), Matthew Setzer (gitarr/sång) och Hannah Dexter (bas) 

Isaura String Quartet (film) 

Emily Call (violin), Madeline Falcone (violin), Betsy Rettig (cello), Nadia Sirota (viola) och Rita Andrade (viola [film]) 

Adina Verson (uppläsare), André De Quadros (läkare), Chip Morrison (läkare) och  Thomas H. Platz (läkare) 

Innan visningen av filmen Black Lodge träffar vi Leonidas Arektatis på Hallands konstmuseum, som berättar om svensk drogpolitik i förhållande till svensk kultur.

Den svenska medicinhistorien är full av tripprapporter. För folkmedicinen var alrunor, bolmört och andra växter självklara inslag, och Carl von Linné skriver världens första globala drogöversikt. Under 1800-talet tog en frikyrkoledare initiativ till cannabismedicin, och på 1960-talet reste KI-forskare till Amazonas för att testa urfolkens hallucinogena snuser. I dag befinner vi oss i en psykedelisk renässans med spännande psykiatrisk forskning på psilocybinsvamp, medan de otåliga ger sig ut på kurresor i Holland och Peru. Är drogerna här för att frälsa eller förstöra?

Leonidas Aretakis är kritiker i Dagens Nyheter, chefredaktör för Flamman och författare till boken Extas i folkhemmet: Sveriges psykedeliska historia.

Fri entré.