DrömDöden

Ett nutida nordiskt musikdrama om en drottning

19 Jun

Konsertsalen, Kulturhuset Najaden

Kl 18.00

DrömDöden

Mäktiga kvinnors kamp om Norden

Drottning Margrete den första och Kalmarunionen står i centrum i det storslagna musikdramat DrömDöden.

Operan är skapad av ett danskt-svenskt team bestående av den danska prisbelönade succéförfattaren Merete Pryds Helle och den unga danska prisbelönade kompositören och cellisten Josefine Opsahl.

Dramaturg och regissör är den svenska teaterklippan Michaela Granit. Scenografi och kostym är skapat av den svenska konstnär Karin Lind. De nio medverkande är utvalda från både Sverige och Danmark.

Vi följer Drottning Margaretas vandring från livet till döden in i en hallucinerande förvandlingsakt ledsagad av Sjömannen, ”Trickster”. Han styr ödets stormiga skepp och vrider tidens hjul. Vi speglar oss i historiens vingslag med mäktiga kvinnoporträtt; deras inflytande och gärningar flätas samman i ett makabert drömspel. Allt i ett sinnligt samspel med ett klangfullt grandiost och rytmiskt fängslande ljuduniversum skapat av sångare, stråkar och slagverk.

Operan sjungs på svenska, danska och norska.

Idé & konstnärlig ledning: Merete Sveistrup/NordicOpera, DK
Musik: Josefine Opsahl, DK
Text: Merete Pryds Helle, DK

Regi, dramaturgi & koncept: Michaela Granit, SE
Scenografi & kostym: Karin Lind, SE
Ljus: William Wenner, SE

DrömDöden är en samproduktion mellan NordicOpera och Den Ny Opera i Danmark.

Ett starkt konstnärligt team

Librettisten Merete Pryds Helle är en av Danmarks mest betydande prosaister. Hennes författarskap präglas av fascination för språk och genreflexibilitet. Orden, skriften, kommunikationen och relationen mellan språk och människor är centrala element i hennes skapande. Hon skriver romaner, novellsamlingar och barnböcker, men också genrehybrider där samspelet mellan det skrivna ordet och de digitala medierna utforskas. Kritiker- och publikframgången Folkets skönhet gav henne De Gyldne Laurbær (de danska bokhandlarnas pris) och Politikens litteraturpris.

Kompositören och cellisten Josefine Opsahl är redan vid 30 års ålder väl etablerad på den internationella scenen. Hon förenar cellospelets klassiska rötter med en befriande öppenhet för instrument, elektroakustiska klanger och genrer. Josefine Opsahl har nyligen tilldelats Wilhelm Hansen Foundation’s Scholarship of honour och Léonie Sonning Talent Prize 2021.

För regi och dramaturgi svarar Michaela Granit, en uppmärksammad regissör med signum att initiera omfattande konstnärliga gränsöverskridande processer. Hon rör sig fritt mellan olika konstformer som drama, dans, musik och film och är hyllad för sina nyskapande iscensättningar på stora nordiska scener, däribland Dramaten, Stadsteatern i Stockholm, Svenska Teatern i Helsingfors och Norska Riksteatern. I rollen som konstnärlig ledare har Granit drivit ett flertal framstående nordiska samarbetsprojekt. Senast aktuell på Helsingfors Stadsteater och Norrbottensteatern.

Scenografi och kostym är skapad av bildkonstnären och scenografen Karin Lind. Genom konstnärsduon SIMKA kombinerar hon sitt kunnande från bildkonst, scenografi och landskapsarkitektur. Arbetet kännetecknas av undersökande och skapande av olika rum och platser för mänsklig interaktion. Lind har samarbetat med Michaela Granit i ett flertal teaterproduktioner i Norden.

Rörelse- och koreografikonsulent Simon Granit Ossoinak är utbildad vid Cirkus Cirkör och konstuniversitetet Codarts Rotterdam, med inriktning på dansakrobatik samt dans, teater och musik. Hans nuvarande position är multidisciplinär och han använder sig av samtliga scenkonstformer. I denna konstnärliga produktion, och i samarbete med Michaela Granit, har han under en vecka skapat och förstärkt det fysiska språket genom en kombination av rörelseteknik, koreografi och dramaturgi.

Om NordicOpera

NordicOpera har funnits i tio år och fokuserar på ny musikdramatik och nya berättelser i vår egen tid. Verken skapas för såväl teaterrummet som platsspecifika rum runt om i Norden. Operakompaniet har mottagit flera prestigefyllda utmärkelser och samarbetar med konstnärer och teatrar i hela Norden.
NordicOpera stöds av Statens Kunstfond (DK), Nordisk Kulturfond samt privata stiftelser i Danmark.

Sångare

Elsebeth Dreisig
Sebastian Durán
Kristine Nowlain
Francine Vis
Steffen Bruun

Musiker

Josefine Opsahl, cello
Erik Danciu, violin
Erik Brodin Higgins, bas
Ying-Hsueh Chen, slagverk

Speltid: 1 timmme 50 minuter

Foto: Jacob Stage

Drömdöden - en opera om en drottning

Drömdöden – en opera om en drottning