Tioårsjubileum för gränsöverskridande operafestival

Sedan 2014 har Halland Opera & Vocal Festival samlat artister från när och fjärran för att uppmärksamma den mänskliga röstens konstnärliga möjligheter. Festivalen har under åren etablerat sig som en uppmärksammad samlingspunkt för gränsöverskridande och kontrasterade opera och vokalmusik, med flera uruppföranden och nyskapande premiärer.

Jubileum och tema
I år firar festivalen sitt tioårsjubileum med ett brett program i Halmstad och Laholm från 30 augusti till 1 september med föreställningar, konserter, biovisningar, familjeföreställningar, interaktiva verk och samtal.

Årets tema är ”Shadows and Echoes”. De följer oss vart vi går, historiens skuggor och ekona av det som var. Den beslöjade rösten, den åldrande rösten, den allvarliga rösten – alla bär de på färg och djup, långt från fågelsång och barnskratt. Årets upplaga av Halland Opera & Vocal Festival omfamnar det dunkla, det diffusa och det återkommande. Vi lyssnar till toner från förr och betraktar vår egen skugga som kastas framåt över kommande val och kval.

– Den mänskliga rösten får under festivalen klinga i varmt solljus, mystisk skugga, mellan stenvalv och vid vattnet, säger den konstnärliga ledaren Hedvig Jalhed.

– Välkommen till en suggestivt tonad festival i solnedgång och sommarnatt.

Smygstart
Redan på torsdag 29 augusti smygstartar festivalen med ett gästspel från GöteborgsOperans Orkester. I samarbete med Halmstads konsertförening ges en konsert på Najaden i Halmstad.

Biljettsläpp och artister
Biljetterna släpps fredag 26/4 kl 15.00 och från samma tid finns det kompletta programmet och presentation av alla artister och akter på festivalens webbsida. www.hallandopera.se

Samarbete

Halland Opera & Vocal Festival är ett samarbete mellan Musik Hallandia/Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun.