Me Quitte

Me Quitte

Scenatet:
Niels Rønsholdt
Ida Urd Damm Bramming
Matias Seibæk
Kirsten Riis-Jensen
Mikkel Egelund Nielsen
Josefine Opsahl
Sven Micha Slot

(DK)

I Me Quitte vänder Rønsholdt ut och in på den klassiska kärlekssången ”Ne Me Quitte Pas” av Jacques Brel. Rønsholdt sjunger orden baklänges och ber sin älskade att lämna honom.

Besvarad kärlek är ett av de mest kraftfulla idealen i vår kultur. Den återfinns inte bara i religionen och kristendomen, utan den lyckliga kärleken utgör också grunden för populärkulturens syn på livet. Verkligheten är dock på många sätt en annan: Kärlek är inte alltid en källa till frigörande lycka. Tvärtom, det är lika mycket roten till mänsklig olycka och förnedring: Kärleken är självisk, oromantisk, destruktiv, grym. Kanske är obesvarad kärlek kärlekens kärna och inte en anomali.

En av de starkaste manifestationerna av romantisk kärlek är den moderna franska chansonen, personifierad av sångare som Brel, Brassens, Piaf och andra. Här utspelas drömmen om den perfekta kärleken i musik och text, här lever kärleken i den mystiska parisiska romantiken – långt ifrån lidande, förnedring, smärta och ensamhet.

Djävulen ser allt ut och in: I helvetet förvandlas det goda till det onda, i den magiska spegelns förvängring verkar det vackra hemskt. I Me Quitte tolkas det direkt: Jacques Brels chanson Ne Me Quitte Pas (”Lämna mig inte”) klingar som ett speglat, förvrängt eko genom alla 10 sångerna.

Fredag 21 februari kl 19-20

Konsertsalen, Kulturhuset Najaden, Halmstad

Här kan du köpa biljetter till Me Quitte 

Mer om Scenatet, gruppen som skrivit Me Quitte

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Instagram